2013 legambiciózusabb televíziós újdonságának ígérkezik, és talán nem csak az angol felhozatalból, a BBC nagyszabású, új fantasy sorozata, amely Atlantis címmel ősszel kerül képernyőre Nagy-Britanniában.
A produkció létrehozásához két korábbi angol sikersorozat, a nálunk Kívülállók címmel vetített Misfits és az öt év után véget ért Merlin alkotói álltak össze.

Miközben a cím Atlantisz legendás, tengerbe süllyedt városára utal, valójában a görög mítoszok széles világa elevenedik meg a sorozatban, amely tizenhárom epizódos első évadával önmagában is a brit köztévé idei legnagyobb dráma berendelése. A hivatalos sajtóközlemény monumentális helyszíneket, istenségeket, hősöket és mitikus lényeket ígér.

Wales és Marokkó ad otthont a tavasszal kezdődő forgatásnak, amelynek előkészületei már zajlanak mindkét kontinensen. A produkcióról egyelőre kevés további részletet ismerünk, viszont annál többet tudhatunk az alkotók korábbi munkáiról. A produceri székben a Merlin két szülőatyja, Julian Murphy és Johnny Capps foglal helyet, akik az elmúlt öt évben komoly bizalmat szereztek a BBC berkeiben.

MerlinCapps és Murphy sorozata, a 2008-ban indult Merlin egy másik mítosz, az Artúr-mondakör üdítően friss és újszerű feldolgozása volt a BBC egyes csatornáján. Az alkotók évről évre emelni tudtak a fantasy sorozat színvonalán, amit egyre jobb kritikák és növekvő nézőszámok igazoltak vissza - a befejező évadban 8,5 millión tetőzött a nézettség. Az ötször 13 epizódból álló produkció nemzetközi népszerűsége is kiemelkedő, 183 országban került képernyőre, emellett évtizedek óta az első brit sorozat, amelyet országos csatorna tűzött műsorra Amerikában.

A Murphy-Capps pároshoz producerként és vezető íróként társul a Misfits című sci-fi kultsorozat létrehozója, a korunk egyik legkiválóbb televíziós írójaként számon tartott Howard Overman, akinek forgatókönyveit rendkívüli humor és erős karakterábrázolás jellemzi. Nem elhanyagolható tény, hogy Overman a Merlin író csapatának is megbecsült tagja volt az elmúlt öt évben, így a trió közös munkája várhatóan zökkenőmentes lesz.

Aki tehát a Merlin báját vagy a Misfits szellemességét szereti, az Atlantist is bizonyára kedvelni fogja. Ismervén az alkotókat, kalandokkal, hősiességgel, humorral és drámával átitatott szórakozásra számíthatunk, de a BBC legnemesebb hagyományai szerint arra is, hogy az Atlantis a család minden generációját képernyő elé kívánja ültetni. Szükség is lesz minden munícióra, hiszen a sorozat megörökli a brit televíziózás legnehezebb műsorsávját, az őszi szombat esték X-faktorral megterhelt főműsoridejét, és - amennyiben teljesülnek a csatorna reményei - a Merlin több milliós nézőtáborát is.

"Hihetetlen nagy vállalkozásról van szó" - nyilatkozta a sorozatról az angol Broadcast magazinnak Ben Stephenson, a BBC dráma részlegének vezetője, aki a BBC One programigazgatójával, Danny Cohennel közösen rendelte meg a produkciót. "Remélem, hogy természetes utóda lesz a Merlinnek. Atlantiszról mindenki hallott már, de nem hiszem, hogy sokak számára lenne ismerős a világa."

Misfits2009-ben indult az E4 szellemes, merész és szabad szájú sci-fi sorozata, a Misfits, amely rengeteg humorral és parádés karakterekkel büszkélkedhet. Az évente 6-8 epizóddal jelentkező produkció a kritikusok kedvenceként debütált, első évében elnyerte a legjobb drámai sorozat BAFTA-díját. Howard Overman íróként és produkcióvezetőként is jegyzi a sorozatot, ám a harmadik évad óta osztozik az írói munkán. Bár a szereplők cserélődése után a negyedik évadban a produkció és a nézettség is a fáradás jeleit kezdte mutatni (a nézőszám már ritkán érte el az egymilliót), egy ötödik évad még kilátásban van 2013-ra.

"Howard forgatókönyvei elképesztően jók, és az Atlantis a tökéletes sorozat, hogy betöltse a Merlin által hagyott űrt."- Ezt már Faith Penhale, a BBC Wales dráma részlegének vezetője mondta el. "Bízunk benne, hogy mindenki élvezni fogja ezt az izgalmasan új, akció dús sorozatot, és boldogok vagyunk, hogy továbbra is a BBC Wales ad otthont a szombat esti családi sorozatoknak."

Ez a blog - talán elsőként a világhálón - azért született, hogy nyomon kövesse az új sorozat születését. Szeretnék hírt adni az Atlantis minden fejleményéről, a forgatásról, szereposztásról, a fogadtatásról, a folytatásról, de remélhetőleg olvashattok majd a sorozat hazai vetítésének híréről is, mivel a produkciót nem csak a brit képernyőkre szánják.

Végezetül álljon itt a BBC sajtóközpontja által kiadott február 11-i közlemény, amely elsőként adta hírül a sorozat berendelését:

Atlantis: 13 x 45 perces évad, létrehozója és írója Howard Overman (Misfits, Dirk Gently, Vexed, Merlin), ősszel, szombat esténként a BBC One-on.

Atlantis városa titokzatos, ősi hely; a bikaugrások, kígyóhajú istennők és a monumentális helyszínek világa, amelyekről úgy tartják, óriások építették.
Ebbe a különös, lenyűgöző birodalomba érkezik meg az ifjú Jason, és fantasztikus kaland veszi kezdetét, életre keltve a görög mítoszok és legendák széles tárházát, amelyeket egy új nemzedék számára gondol újra ez az akció dús, 13 részes sorozat.

A produkcióvezető - új produkciós cégük égisze alatt - Johnny Capps és Julian Murphy (Merlin, Hex, As If, Sugar Rush), valamint Howard Overman. A forgatás áprilisban veszi kezdetét Walesben és Marokkóban.
A sorozat idén ősszel indul szombat esténként, produkcióvezetője a BBC Cymru Wales részéről Bethan Jones.

Amennyiben sikerült felkelteni az érdeklődéseteket, tartsatok velem, kövessétek a blogot! Izgalmas hónapok várnak ránk. Legyen ez egy közös kaland Atlantiszba!

Címkék: 1. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcatlantis.blog.hu/api/trackback/id/tr815109302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2013.03.03. 11:54:03

Ezt a Misfits-t mindenki agyba-főbe dicséri, de én egy darab részt nem láttam belőle.

Ez az Atlantis viszont egyelőre érdekel, de elsősorban azért mert maga a mitológia érdekel.
Szóval önmagában azért, mert a Merlin alkotóinak új sorozata, nem állnék neki.

Aztán meglátjuk milyen lesz.

Kymy 2013.03.03. 12:28:33

Csatlakozom. Remélem olyan ütős lesz mint a Merlin volt.

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2013.03.03. 12:46:44

Én a mitológiáért, a BBC-ért, és a Merlinesekért is nekiállnék, úgyhogy kíváncsi leszek. A storyn és a megvalósításon nem aggódok, a lényeg, hogy találjanak nagyon jó színészeket hozzá (nyilván Colin elég magasra tette a lécet :D), és tényleg Merlin-utód lehet :) Egyébként meg olyan jó, hogy az idei tavaszra-nyárra is van valami sorozat várás ;) Azért ez mindenképp pótolja a Merlint, legalább valamennyire..

(u.i.: muszáj megdicsérnem a blog külalakját, nagyon tetszik! Főleg ez a vonalat festő hölgy az oldal legalján ^^)

siu 2013.03.03. 13:39:20

Én is csatlakoznék a dicsérethez :) Nagyon szép az egész oldal.:)

Reméljük a sorozat is ilyen jó lesz, és várjuk az írásaidat Balinor :)

ajna27 2013.03.03. 20:19:19

@Caretha: ismét szívemből szóltál :) bár nálam nem hiszem hogy bármi pótolhatja a Merlint, de remélem a közelébe jut :)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2013.03.03. 20:51:20

@ajna27: hátha kikapnak még néhány Colint meg Bradleyt ama nagy, elismerésre váró színész-palánta tömegből ;) és akkor oké, Merlin helyére nem léphet, de azért igen, megközelítheti, megengedem neki :D

Kymy 2013.03.03. 21:11:25

Azért jó lenne, ha pár Merlines színész is felbukkanna a produkcióban.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2013.03.03. 23:42:21

@Caretha: A hölgy 24 órás melóban festi a csíkot. De egész jól halad vele. :D

Köszi az eddigi visszajelzéseket! Még apró szépítgetések lesznek, de el akartam indulni, mert lassanként jönnek az infók. :)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2013.03.04. 20:04:25

@Balinor: Jóféle lehet nálad az órabér :P Máris ő a kedvencem, olyan kitartó :D Én neki szurkolok, hajrááá! :D

ajna27 2013.03.12. 14:25:28

hát 24 óra ebben a pózban, megérdemli a fizut az biztos :)
süti beállítások módosítása