Van egy biztos mércém arra, ha egy sorozatepizód igazán tetszett: amint véget ér, azzal a lendülettel megnézem még egyszer.
Pontosan ez történt az Atlantis második részével, amely valóban sokkal jobban megnyert magának, mint a sorozatnyitó epizód.

shot102_trio_580x327.jpg

Hogy miért? A válasz egyszerű. Azért, mert a második részben számos dolgot megkaptunk, amit az első fejezet után még hiányoltam.

Először is, kaptunk egy rendkívül hangulatos és szépen összerakott főcímet, aminek rajongva örülök. Nézzük is meg!

Másodszor kaptunk egy kerek forgatókönyvet, amelyben a humor, az akció és a kaland mellett végre megvolt a legfontosabb összetevő, a múlt héten oly nagyon hiányolt drámai erő!

A dráma ott rejlik az öregember, Itheus helyzetében, akinek élete utolsó vágya lenne, hogy viszontlássa a lányát, de Medúza történetében is, amely csak most veszi kezdetét.

És Jason az, akit mindkét dráma megérint. Amitől tartottam, hogy hősünk egy huszonegyedik századi ember mitológiai tudásával csöppen a mítoszok világába, az kifejezetten jól sült el, és szintén a drámát szolgálta ebben az epizódban.

Howard Overman forgatókönyvíró erőssége soha nem a nagyszabású sztorikban, mindig a karakterközpontú epizódokban rejlett, és ezt jól illusztrálja az Atlantis második része is. Ám nem csak az író hozza jó formáját. Justin Molotnikov rendező is több lehetőséget talál, hogy megmutassa tudását. Mind rendezői, mind vágói szempontból kiemelkedik például a menádok szertartása, de a remekül összerakott akciójelenetek és a főszereplő trió jelenetei kapcsán is dicsérhetem a skót rendező munkáját.

shot102_medusa_580x325.jpg

Herkules, Pitagorasz és Jason trióját két rész után nem lehet nem szeretni. Jack Donnellynek még magára kell szednie egy kis magabiztosságot, de Mark Addy és Robert Emms változatlanul zseniális. Jemima Rooper pedig tökéletes választás Medúza szerepére, okosan és kellő visszafogottsággal mutatja be a karaktert. Megnyugtató érzés, hogy ilyen képességű színésznő ábrázolja majd Medúza drámai útját.

Az epizódot lényegében keretbe foglalják az Orákulum és Jason jelenetei, amelyek közvetlenebbek és sokkal érzelmesebbek az egy hete látottaknál. A két jelenet atmoszféráján hatalmasat dob Rob Lane zenéje is.
A válaszokra ugyan várnunk kell, de a fontos kérdések végre elhangoznak Jason és az Orákulum között. Jason kételyekkel küzd, nem találja a helyét, megkérdőjelezi ittlétének értelmét - csupa olyasmi ez, amire az első részben nem jutott idő.

Végül, az is jót tesz az epizódnak, hogy hőseink először kalandoznak Atlantisz falain kívül, ami tágabbá teszi a fantasy világát.

Röviden szummázva, elégedettségem oka, hogy az epizódban az akció, a kaland, a humor és a dráma mind fellelhető. Mi többet várhatnánk a sorozattól?

De most meséljetek ti! Mi tetszett? Mi nem tetszett? Mennyire voltatok elégedettek a második epizóddal?

Címkék: 1. évad kibeszélő

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcatlantis.blog.hu/api/trackback/id/tr705555808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kymy 2013.10.09. 17:47:48

A medánok rítusánál vártam, hogy mikor ugrik elő egy Xena nevű nő.
De azon elgondolkoztam, hogy ha Jason az itteni világban járt iskolába és tanult az ógörög mitológiáról és hőseiről /ezért ismerte fel Meduzát is/, akkor ismernie kellene Iason és az agronauták történeteit is. Tehát tudnia kellene, hogy mi fog történni majd. De arra kíváncsi vagyok, hogy szól-e Meduzának a jövőbeli sorsáról. Szerintem a szatírok is azért féltek tőle, mert megérezték a vére szagát és mivel uralkodói vérből való,ezért hatalma van, csak még Ő erről nem tud.

Kymy 2013.10.09. 17:50:35

Arra is kíváncsi lennék, hogy a Trójai háborút és hőseit is felvonultatják-e.
Lenne pár jelöltem a trójai hősök szerepére.

kingaa. 2013.10.10. 15:43:15

Érdekes rész volt bár nekem picit merlines :D ez az oszlop mögé bujkálás...nagyon szerethetik a készítők. A medán szertartás nagyon tetszett és Meduza is egyre szimpibb. Viszont Jason még mindig ott van, hogy szinte idegesít..plusz ezek a számítógépes szörnyek elég furcsára sikerültek o.O (a minotaurusz se volt jobb) Hogy őszinte legyek nekem az első rész sokkal jobban tetszett :)

Kymy 2013.10.10. 18:47:10

@kingaa.: Én is várom, hogy mi lesz Jason kibontakozásával, mert jelenleg nem tudom hová tenni. De azért furcsa, hogy nem hiányoznak neki az evilági dolgok, /pl. net, telefon, autó, stb./.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2013.10.10. 22:03:03

@Kymy: Ha a XXI. században soha nem érezte otthon magát (ami összefügg azzal, hogy a másik világból származik), akkor némiképp érthető, hogy ezek a dolgok sem különösebben hiányoznak neki.

Még egy gondolat, ami a múltkor kimaradt... Kicsit sajnáltam, hogy a Minótauroszt ellőtték az első részben, de utólag ügyesen felhasználják. Az "én vagyok Jason, aki legyőzte a Föld Bikáját" jelenetre gondolok, ami egy pici borzongást okozott nekem. :)

kingaa. 2013.10.12. 14:17:52

@Balinor: De azért néha utalgathatna arra hogy teljesen más világból jött. Mondjuk én olyat eltudnák képzelni hogy valaki/valaminek utána kéne nézni és ott nincs számítógép hanem max könyvtár és valahogy utalgathatna vagy mondhatná hogy neki milyen eszközök voltak otthon stb.

Kymy 2013.10.14. 11:27:23

@kingaa.: Én is erre gondoltam.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2013.11.09. 18:46:31

@kingaa.: és Pitagorasz megint lesne mint a moziban :D "Mi az a tengeralattjáró?" :D
süti beállítások módosítása