Igazán nem irigylem CicMaxot és MaZsolát, akik - sokunk örömére - elvállalták az Atlantis fordítását, így hétről hétre meg kell birkózniuk a görög nevekkel. Amik nem is mindig görögök...

Ennek kapcsán meg is jelent egy kis okfejtés MaZsola blogján az Atlantis neveiről.

s101_pythagoras_hercules_300x200.jpg

Pitagorasz és Herkules...
vagy Püthagorasz és Héraklész?

Bár itt, az Atlantis blogon következetesen a Herkules névváltozatot használom, nekem tetszik CicMaxék választása, vagyis hogy az Atlantis feliratában Héraklész szerepel. Ám nem elsősorban azért, mert ez a név görög megfelelője, hanem mert a Hercules angol kiejtése (kb. "Hörkülísz") hangzásra, dallamra jobban hasonlít a Héraklészhez mint a Herkuleshez, és ez az angol hanghoz olvasott feliratnál éppen jól jön ki. Észrevettétek?

Feltételezem, a sorozat készítői azért választották a latin Herculest az angolban is létező Heracles névalakkal szemben, mert sokkal ismertebb és jobban összekapcsolódik a fejekben a félelmetes erejű félisten alakjával, vagyis egyből kifejezi a néző számára azt... aminek Mark Addy karaktere tulajdonképpen a cáfolata. :)
A forgatókönyvírók választását is könnyen el tudom fogadni, elvégre az Atlantis karakterei nem történelmi alakok, hanem egy fantasy sorozat fantasy világának fantasy szereplői.

Ez teszi érdekessé a Pitagorasz vs. Püthagorasz dilemmát is. Kétségtelen, hogy a görög név szabályos átirata a Püthagorasz. Ugyanakkor nyolc hónapnyi "Püthagoraszozás" után könnyen rábeszélhető voltam, hogy a blogon áttérjek a Pitagoraszra (már megtörtént, visszamenőleg is), mondván: jobban megszokott és könnyebben olvasható. Igaz, nem szabályos átírása a görög eredetinek. Mégis, úgy érzem, a sorozat szereplőjének, Pythagorasnak, a "háromszöges fickónak" több köze van a matekkönyvre könyökölve vizionált Pitagoraszhoz, mint a történelmi személy Püthagoraszhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcatlantis.blog.hu/api/trackback/id/tr655561290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2013.11.09. 18:36:16

Mikor még a suliban tanultunk Pitagoraszról, pontosan ilyennek képzeltem el őt :) (külsőleg legalábbis mindenképp :D)

ami Herkulest illeti: mivel félig isten, félig ember, én azt is el tudom képzelni, hogy pl a Herkules nevet az emberek között használta/-ja, a Heráklészt meg az istenek között:D (vagy fordítva:D)
süti beállítások módosítása