Adókedvezmény is segítheti az Atlantis költségvetését

A BBC Wales történetének egyik legdrágább produkciója a sorozat

 2013.05.07. 21:00 | OvibanKenobi

Áprilistól új korszak köszöntött a brit televíziós iparra. Legalábbis ebben bíznak az angol törvényhozók, akik adókedvezménnyel szeretnék hazacsábítani a külföldön - például Magyarországon - készülő brit sorozatokat, és angol földre vonzanák a sokat költő amerikai produkciókat is.

Az új rendelkezés értelmében, amelyet az Európai Unió is jóváhagyott, a produkciók a gyártási költségük Egyesült Királyságban elköltött részének - de legfeljebb költségvetésük 80%-ának - egynegyedét visszaigényelhetik adókedvezmény formájában. Magyarán 20% megtakarítható a gyártásra fordított pénzekből.
A lehetőséggel nem minden sorozat élhet. Az adókedvezményt kifejezetten az úgynevezett high-end produkciókra szabták, vagyis kizárólag olyan televíziós alkotások vehetik igénybe, amelyek egyórányi játékidőre eső költségvetése meghaladja az 1 millió fontot (nagyjából 350 millió forintot).

A brit sorozatok túlnyomó többségének büdzséje nem üti meg ezt a mércét, így a kritizálók szerint az intézkedés fő haszonélvezői a Nagy-Britanniába érkező külföldi (jellemzően amerikai) produkciók lehetnek, annak ellenére, hogy a kedvezményre aspiráló alkotásoknak - a 2007 óta létező hasonló filmtámogatás mintájára - kulturális teszten is át kell esniük, bizonyítva, hogy valóban brit produkcióról, vagy legalább koprodukcióról van szó. A jelentkezéseket a Brit Filmintézet bírálja el.

Az Atlantis nagy valószínűséggel megfelel minden feltételnek, hogy profitáljon az új finanszírozási környezetből.

faith_penhale300x180.jpg

Faith Penhale, a BBC Wales dráma részlegének feje

Faith Penhale, a BBC Wales dráma részlegének vezetője a napokban nyilatkozott a Broadcast magazinnak a walesi gyártóbázis idei dráma felhozataláról, amelynek zászlóshajójaként az Atlantist nevezte meg.
A Broadcast összeállítása szerint a fantasy sorozat a BBC Wales történetének egyik legdrágább vállalkozása, és mint ilyen kifejezetten pályázik az új adókedvezményre.
Bár a kormányzati intézkedések csak nyár végével lépnek életbe, a kedvezmények az április 1-je utáni költésekre visszamenőleg érvényesíthetőek lesznek. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy az Atlantis forgatása épp ezen a napon kezdődött el.

"Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy új forrásokat vonjunk be" - mondta el Penhale, aki úgy véli, a BBC Wales 2013-ban minden eddiginél szélesebb és ambiciózusabb dráma felhozatallal áll elő, köszönhetően az Atlantis mellett a Háború és béke nagyszabású BBC-adaptációjának is. "Ez a lehetőség az írókat is arra a gondolkodásra ösztönzi, hogy egyre kevesebb dolog van, ami elérhetetlen; úgy érezhetjük, hogy ma már bármi lehetséges" - tette hozzá Penhale.

Ám a lelkesedés mellett aggodalmakat is szül a szakmában az állami hozzájárulás. Több producer felvetette, hogy ha az adókedvezmény hatására tömegesen települnek Nagy-Britanniába a tengerentúli sorozatok, hamarosan stúdió- és szakemberhiány sújthatja a hazai produkciókat, mivel az amerikai sorozatok kiszoríthatják a műtermekből a brit alkotásokat, és a legjobb szakembereket szívhatják el, ahogy az Észak-Írországban forgatott Trónok harca esetében már tapasztalható.

Az Atlantis azonban kevésbé tűnik fenyegetettnek ezekben a kérdésekben. Egyrészt a producerek a Merlin összeszokott stábját verbuválták össze az új sorozatukhoz, másrészt - amire a Broadcast cikke is kitér - a produkciónak saját gyártóbázisa van a walesi Chepstow városa mellett, egy új stúdiólétesítményben, amelyet a Tesco korábbi raktárcsarnokából alakítottak ki.

Címkék: forgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcatlantis.blog.hu/api/trackback/id/tr175286953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása